Over De Balk

Het onregelmatig verschijnende en ook anderszins nogal verwarrende tijdschrift De Balk wordt mede mogelijk gemaakt door het Pieter Stapelfonds.

De Balk covers

Andere publicaties zijn beslommerd met een redactioneel beleid. De Balk heeft niet zo’n probleem en komt daarom met een resultaat dat nogal moeilijk te definiëren is.

Een korte geschiedenis

Van oorsprong is De Balk een gefotokopieerd krantje dat in januari 1976 voor het eerst onder een handvol abo’s werd verspreid.

Voor de koppen werd gebruik gemaakt van afwrijfletters, de tekst werd getypt op een met vliegertouw gerepareerde draagbare typemachine. Handelsmerk van het krantje waren de vele taal- en typfouten, in de voor de buitenwereld doorgaans onbegrijpelijke teksten.

De Balk edities 1976-1977

Na vijf nummers was het alweer afgelopen met De Balk, om exact 40 jaar na de eerste uitgave op het web opnieuw tot leven te worden gewekt. In mei 2020 verscheen na 44 jaar weer een editie op papier. Tot dusver zijn er negen nummers verschenen. De meest recente uitgave is nummer 12 (januari 2023).

De Balk is een publicatie van Uitgeverij 70290, ISSN 2773-1529 en wordt ondersteund door het Pieter Stapelfonds, fictief fonds voor non-fictie.

Pieter Stapelfonds voor de cruciale media
Advertentie