Over

Balk-ansichtkaart

“De Balk is voor mij het symbool van een wankel evenwicht.”
– Dr. X.

De Balk bestaat uit onregelmatig gepubliceerde berichten over kleinigheden, dingen waar je ook makkelijk aan voorbij zou kunnen gaan. Hier zit verder weinig systematiek of logica in. Eens in de zoveel tijd verandert de vormgeving van deze blog zonder opgaaf van reden.

Geschiedenis

Het gefotokopieerde krantje De Balk dook in januari 1976 ineens op en werd onder een handvol abo’s verspreid (de oplage van #1 was zes exemplaren). Het eerste nummer had terecht een geheel zwart omslag, omdat de cover van het krantje op schandalige wijze bij elkaar was gejat uit andere publicaties. Na vier nummers ging De Balk alweer ten onder om veertig jaar later op de web weer tot leven te worden gewekt.

De naam

Waarom ik destijds voor de naam ‘De Balk’ heb gekozen is niet goed meer te achterhalen. Misschien kwam deze keuze voort uit mijn fascinatie voor het gezegde over de balk en de splinter. Of gewoon omdat het een korte krachtige naam is. Maar het kan ook zijn dat de iconische foto’s van staalwerkers op wolkenkrabbers in aanbouw hiervoor hebben gezorgd.

Desheroriënterend?

Dit is een soort samentrekking van desinformatie en heroriëntatie, handig gebruik makend van de mogelijkheden die de taal ons biedt. En ja, er staat geen trema op de ‘e’ in het logo. Dat komt omdat het ontbreekt in het gebruikte typemachinefont, net zoals het op goedkope typemachines (zoals ik die had in 1976) vaak ook niet goed mogelijk was om allerlei diakritische tekens te typen, zoals é, ü of ç.

(De Balk maakt gebruik van een gratis versie van WordPress, daarom staan er reclameberichten op de website. Deze zijn te verwijderen door gebruik te maken van een adblocker in de browser.)

Iets te melden of te vragen? Maak gebruik van het onvolprezen formulier achter deze knop:

Advertenties