Contrast

Deze foto dateert van 2010 en is genomen in Luik, nabij het nieuwe treinstation Guillemins van architect Calatrava, dat een jaar daarvoor was geopend.

Wat me vaak opvalt is dat je maar een paar stappen buiten de directe omgeving van zo’n nieuw gebouw hoeft te zetten om vrijwel direct terug te vallen in de oorspronkelijke rommeligheid van de publieke ruimte. Zeker in het geval van een station (in België) kan die omgeving behoorlijk troosteloos zijn.

In dit geval sta je hooguit zo’n 30 meter buiten het nieuwe voorplein tussen een paar hokjes van het openbaar vervoersbedrijf TEC (de voorste, ‘verkeersbeheer’, wordt met blokjes rechtop gehouden, in de achterste worden kaartjes verkocht), waar een vuilcontainer achter is gestationeerd. Dan volgt een terreintje met steenslag, waarvoor nog geen bestemming is gevonden. Voor zowel voetgangers en buspassagiers een onoverzichtelijke en onaantrekkelijke omgeving. Overigens wordt zoals gebruikelijk op geen enkel bord aangegeven waar welke bus rijdt of waarheen.

Wellicht is de situatie inmiddels verbeterd, dat zou kunnen. Ik ben er nog wel teruggeweest, maar alleen op het perron. Daarvandaan heb je geen zicht op de omgeving. In dit geval was er destijds enthousiasme voor het als ‘futuristisch’ bestempelde nieuwe station, maar de omgeving werd in de vernieuwingsdrang maar voor een miniem stukje meegenomen. Wie foto’s van het station uit die tijd bekijkt ziet meestal alleen de mooie vormen van Calatrava’s architectuur, maar niets van de onaangepaste werkelijkheid rondom het gebouw.

Station Guillemins Luik in 2010: voor de omgeving was destijds waarschijnlijk geen geld meer…
Advertenties